BINETOV NASVET ZA TOP PIKNIK
)
Sestavine
PIKNIK PAKET “BEAT THE CHEF”
1.Goveji karpačo(za 2 osebi)
- 80 g govejega karpača
- 50 g rukole
- 50 g češnjevih paradižnikov
- 50 g staranega kozjega sira
- šopek svežega peteršilja
- pol limone
- 4 fileji slanih inčunov
- 4 vloženi cvetovi kaper
- oljčno olje
- sol
- poper
2. Brusketa s hobotnico in lignji (za 4 osebe)
- 3 kuhane lovke hobotnice
- 3 odtajani orjaški lignji
- 50 g češnjevega paradižnika
- 2 stroka česna
- šopek svežega peteršilja
- pol limone
- 1 francoska bageta
- 50 g mlade špinače
- oljčno olje
- sol
- poper
3. Repi argentinskih kozic s pehtranovo majonezo (za 4 osebe)
- 500 g argentinskih kozic (repi)
- 1 šalotka
- 1 dl jabolčnega kisa
- šopek svežega pehtrana (ali žlička suhega pehtrana Aromica)
- 3 žlice majoneze
- oljčno olje
- poper
- sol
4. Jagenjčkovi kotleti z jajčevcem in kozjim sirom (za 4 osebe)
- 1 kg jagenjčkovih kotletov
- 1 večji jajčevec
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 100 g kozjega sira
- 2 stroka česna
- vejica rožmarina
- pol limone
- sveža melisa
5. Flank steak s šparglji in pehtranovo majonezo (za 4 osebe)
- 500 g flank steak
- 500 g svežih špargljev
- 1 šalotka
- 1 dl jabolčnega kisa
- šopek svežega pehtrana (ali žlička suhega pehtrana Aromica)
- 3 žlice majoneze
- oljčno olje
- poper
- sol
Postopek
Končno je moj najljubši del leta spet tu – verjetno ste uganili, da gre sezono piknikov!
Piknik je zame ogenj, pa družba, sproščenost, debate, hladna pijača in spontani trenutki. In odkar lahko enostavno »zagriznem« v vrhunske sestavine, tudi vso nabavo zorganiziram v »tren oka« – tako po moško pač.
In kako pocrkljam svoje goste? Beri dalje…
Gosti na vratih, jaz pa ves masten in prešvican? Jok brate, odpade! Sam si kupim »čas« s kakšnim sočnim prigrizkom, da lažje počakajo na nadaljevanje. Goveji karpačo je top izbira, ker z njim ni nobenega dela in takoj narediš najboljši prvi vtis. Karpačo kar zmrznjenega položiš na krožnik, čez naribaš kozji sir, pomlinčkaš malo popra, nežno soliš, lahko dodaš še malo pikantne rukole, par kapljic balzamičnega kisa, dobro olivno olje in postrežeš. Tri minute priprave za vrhunski začetek in v miru lahko nazdraviš s prijatelji.
Potem pa skok na morsko uverturo: ne skrbi glede hobotnice – je že kuhana! In že je prišparana vsaj 1 ura dela :-). Zjutraj jo samo vzameš iz zamrzovalnika, da se počasi odtali. Če si bolj lene sorte, jo lahko narežeš na večje kolobarje in jo s čebulo, česnom in peteršiljem pripraviš v solati. Če pa želiš stopnjevati navdušenje gostov, jo na zelo vročem žaru na hitro popeči. Zraven daš lahko še pečene češnjeve paradižnike, par kapljic limoninega soka in olivno olje. Poper in solda ne omenjam…… Odlična družba hobotnici so tudi lignji, pa ne mislim ocvrtih. Odtaljene očistiš in jih cele na žaru na hitro popečeš. In pazi, da ne bo preveč, ker so lahko hitro gumijasti. 1 minuta na vsaki strani je ravno prav. In »čimičuri« za zraven je bomba.
Seveda ne smeš pozabit na kruh. Recimo če so imeli gostje ob karpaču dobre grisine, jim zraven hobotnice in lignjev lahko kar direkt na žaru popečeš rezine (domačega) kruha, ki jih na koncu nežno natreš s svežim česnom. Sej veš, tako da malo zadiši :-).
Ok, gremo s piknikom naprej!
Gostom natoči malo pijače in se pripravi na argentinske kozice! Odtaljene nežno pokapaj z olivnim oljem in jih na vročem žaru na hitro popeči. Spet ne predolgo! V treh minutah so sigurno pripravljene za na mizo. Gostje naj si jih kar sami lupijo, le poskrbi, da bodo imeli dovolj serviet na zalogi. Kozice lahko pospremiš z majonezo, v katero zmešaš sesekljan sveži pehtran, malo jabolčnega kisa, sol, poper in malo sesekljane šalotke. Verjemi, prste bodo lizali.
Zdej pa gre zares, še mesna plat zgodbe je na vrsti!!
Za »sladico« je v paketu ostal še flank steak in jagnječji kotleti. Edina stvar, na katero moraš paziti, je to, da jih ne pečeš predolgo. Zraven flank stejka lahko postrežeš kar tisto majonezo s pehtranom. Res vrhunsko paše zraven. K jagenjčku pa samo malo grilane zelenjave; s papriko, jajčevci in bučkami ne moreš falit. Na koncu lahko čez pečeno zelenjavo preliješ malo olivca, balzamičnega kisa, pa malo sesekljanega česna in peteršilja in naribaš še kozji sir (če ti ga je kaj ostalo).
Postopek:
- Goveji karpačo : Narežemo češnjev paradižnik na četrtine, na grobo sesekljamo peteršilj, staran kozji sir pa narežemo na majhne kocke. Vse skupaj zmešamo ter začinimo s soljo, poprom, oljčnim oljem in limoninim sokom. Na krožnik naložimo rukolo, jo solimo, popramo in pokapamo z oljčnim oljem. Nanjo položimo še zmrznjen goveji karpačo in paradižnikovo solato s kozjim sirom ter na vrh dodamo še nekaj vloženih kaprinih cvetov in filejev slanih inčunov
- Brusketa s hobotnico in lignji: Hobotnico in lignje solimo in popramo ter pokapamo z oljčnim oljem. Spečemo na razgretem žaru največ minuto in pol na vsaki strani. Odstavimo in narežemo na kolobarje. Dodamo na četrtine narezan češnjev paradižnik, sesekljan česen in peteršilj ter limonin sok. Francosko bageto narežemo na 10-15 cm dolge kose in jih po dolgem razpolovimo. Prerezano stran pokapamo z oljčnim oljem in na hitro popečemo na vročem žaru, da dobijo skorjico, ki jo natremo s strokom česna in obložimo z mlado špinačo. Na vrh položimo solato iz hobotnice in lignjev ter postrežemo.
-
Repi argentinskih kozic s pehtranovo majonezo: Odtaljene repe kozic na hitro popečemo na razgretem žaru, največ minuto in pol na vsaki strani. Za majonezno pomako fino sesekljamo šalotko in jo zalijemo v 1 dl jabolčnega kisa, dodamo sveži sesekljan pehtran (ali žličko suhega pehtrana Aromica) in začinimo s poprom. Kuhamo toliko časa, da tekočina povsem povre. Preostanek pretresemo v posodo in vmešamo 3 žlice majoneze ter na koncu dodamo še sesekljan svež peteršilj in po potrebi dosolimo. Pečene kozice postrežemo na večjem krožniku, jih potresemo s sesekljanim peteršiljem in pokapamo z oljčnim oljem.
-
Jagenjčkovi kotleti z jajčevcem in kozjim sirom: Najprej pripravimo marinado za jajčevec – zmešamo sesekljan česen, sesekljan rožmarin in limonin sok. Jajčevec narežemo na pol centimetra do 1 centimeter debele kolobarje, jih solimo, popramo in izdatno pokapamo z oljčnim oljem. Spečemo na žaru, istočasno z vejico češnjevih paradižnikov. Tople kolobarje pečenega jajčevca zmešamo z marinado ter shranimo na toplem.
Jagnječje kotlete na vsaki strani solimo, popramo in naoljimo z oljčnim oljem. Spečemo jih na razgretem žaru približno 2-3 minute na vsaki strani. Vse skupaj serviramo, po vrhu pa nadrobimo trdi kozji sir, sesekljan rožmarin in svežo meliso. - Flank steak s šparglji in pehtranovo majonezo:
Flank stejk solimo, popramo in naoljimo. Spečemo ga na vročem žaru in damo počivati. Medtem spečemo še sveže šparglje in postrežemo skupaj z rezinami mesa ter pehtranovo majonezo. Za majonezno pomako fino sesekljamo šalotko in jo zalijemo v 1 dl jabolčnega kisa, dodamo sveži sesekljan pehtran (ali žličko suhega pehtrana Aromica) in začinimo s poprom. Kuhamo toliko časa, da tekočina povsem povre. Preostanek pretresemo v posodo in vmešamo 3 žlice majoneze ter na koncu dodamo še sesekljan svež peteršilj in po potrebi dosolimo.
Upam, da sem ti bil v pomoč – sestavine imaš zares vrhunske, zdaj jih pa znaš vrhunsko pripravit’!
Tvoj Bine Volčič