Martinova klasika
MARTINOVA POJEDINA: BINETOVA RAČKA
Sestavine
- rdeče zelje 670g
- račka 2300g
- mlado rdeče vino Medana 0,75l
- mlinci 2 x 250g
- ocvirki 500g
Postopek
Odtaljeno celo raco nasolimo in popopramo ter v notranjost položimo na krhlje narezana jabolka za boljšo aromo.
Korenje in čebulo narežemo na večje kose, vse skupaj položimo v ognjevarno posodo ter dodamo nekaj strtih strokov česna. Na vrh položimo račko in dodamo 1 žlico ocvirkov v masti. Pokrijemo s pokrovom oziroma zatisnemo z aluminijasto folijo. Pečemo v pečici pri 200 stopinjah približno eno uro. Po eni uri peke račko odkrijemo in pečemo nadaljnjih 20 minut, da se lepo zapeče in koža postane hrustljava.
Rdeče zelje iz kozarca odcedimo ( tekočino prihranimo ) in ga speremo z mrzlo vodo. Na ponvi segrejemo 2 žlici ocvirkov v masti, dodamo malo sladkorja, premešamo in počakamo, da se raztopi. Dodamo zelje, na recine narezano in olupljeno jabolko in kumino. Solimo in popramo po okusu ter zalijemo z rdečim vinom. Pokrijemo in dušimo do mehkega.
Tekočino rdečega zelja, ki smo jo prihranili vlijemo v kozico, po želji dodamo malo sladkorja ali medu ter kuhamo toliko časa, da se zgosti v sirup.
Ko je račka pečena, jo prestavimo na desko in pustimo počivati. Medtem v slanem kropu za minuto prevremo mlince, jih odcedimo in pretresemo v ognjevarno posodo, v kateri se je pekla račka. Premešamo s tekočino in zelenjavo ki sta ostali od pečenja. Postavimo še za nekaj minut v pečico, da se mlici še malo zapečejo ter napijejo omake. Medtem pa račko razkosamo, polijemo z omako in vse skupaj postrežemo na praznični mizi.