Pečenka krškopoljskega prašiča je neverjetno sočna in slastna zaradi visoke vsebnosti maščobe – če jo pa pripravi še vrhunski chef Bine Volčič, pa izjemen rezultat preprosto ne more izostati.
Pečenka krškopoljskega prašiča
Sestavine
1 vratovina krškopoljca (cca 1kg)
1 svinjska mrežica (po želji)
1 gomoljna zelena
3 večji korenčki
1 čebula
4 stroki česna
50g masla
svež peteršilj
2 dcl belega vina
olivno olje
sol
poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180°C.
Vratovino dobro začinimo s soljo in poprom. To najlažje naredimo tako, da desko po celi površini dobro posolimo in poporamo, nato pa vratovino povaljamo po deski in s tem začimbe vtremo po celotnem kosu mesa. V kolikor želimo zagotoviti še več maščobe pri pečenju, jo lahko zavijemo tudi v svinjsko mrežico.
Na večje kose narežemo gomolj zelene, korenje, čebulo, česen in peteršilj. V litoželezni posodi segrejemo olivno olje in zelenjavo. Za par minut prepražimo na srednjem ognju, nato zalijemo z vinom in počakamo, da alkohol izpari. V kolikor nimate posode, v kateri lahko kuhate tako na
plinu kot v pečici, lahko zelenjavo najprej popražite v ponvi in kasneje pretresete v pekač.
Na popečeno zelenjavo položimo pečenko, nanjo še kos masla, vse skupaj pokrijemo s pokrovom (lahko se znajdemo tudi z alu folijo) in v pečici pečemo približno 2 uri na 180°C. V kolikor želimo preveriti, če je pečenka pečena, si pomagamo z vbodnim termometrom – središčna temperatura pečenke naj znaša okrog 75°C.
Ko pečenko vzamemo iz pečice, jo pustimo vsaj 10 minut počivati, preden zarežemo vanjo. Postrežemo jo s kosi zelenjave in polijemo s tekočino, ki je nastala pri pečenju.