Divje, strastno in nadvse okusno.
DIVJE RAZVAJANJE
)
Sestavine
Jelenov file z ajdovimi krapi in hruško
- 400 g jelenovega fileja
- 200 g ajdovih krapov s suhimi hruškami
- 1 sveža hruška
- 1 strok česna
- svež timijan
- 50 g masla
- rastlinsko olje
- sol
- poper
Carski praženec z malino
- 500 g carskega praženca
- 200 g malin
- 50 g masla
- 1 žlička mletega sladkorja
- 1 žlica sladkorja
Postopek
Za vse z mes(e)nimi potrebami je pravi odgovor divjačina, imenitni jelenov file, medium pečen, za moč in vztrajnost – saj veste, kje… Kot sladka protiutež so tu ajdovi krapi s suhimi hruškami, za svežino in sočnost pa še okrogla hruška 😉
Za sladico po »sladici« pa priporočam preverjeno klasiko, šmorn z malinami, da s kislino še poudarita sladkobo, ki se na Valentinovo v obilju pretaka…
PRIPRAVA:
Jelenov file z ajdovimi krapi in hruško
Jelenov file solimo in popramo ter ga na vročem olju iz vseh strani opečemo. Dodamo maslo, timijan, cel strok česna in file dobro okopamo v masleni maščobi do željene stopnje. Sam priporočam medium pečeno. V isto ponev dodamo še dve polovici hruške in ju dobro zapečemo. Vse skupaj odstavimo.
Medtem v slanem kropu skuhamo ajdove krape. Ko so kuhani, jih na hitro popečemo na isti ponvi z maslom, kjer smo prej pekli meso. Vse skupaj postrežemo.
Carski praženec z malino
V večji ponvi raztopimo maslo in na njej dobro popečemo praženec. Vmes dodamo mleti sladkor, da malo karamelizira in praženec naredi še bolj hrustljavega. Posebej v kozici skuhamo maline in sladkor ter postrežemo s pražencem kot omako.