LAHKOTEN, DECEMBRSKI LOSOS V TESTU
Sestavine
- 1200 g lososovega fileja s kožo
- 200 g feta sira
- 2 jajci
- 2 limoni
- 1 kg špinače v listih
- česen
- čebula
- 1 kg listnatega testa
- šopek svežega peteršilja
- 250 g masla
Postopek
Losos obrežemo in obreznine prihranimo za omako. Lososa narežemo na tri 400-gramske fileje.
Na ponvi na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo odtaljeno špinačo (prej iztisnemo odvečno tekočino) ter vse skupaj še malo prepražimo. Dodamo naribano limonino lupino, solimo in popramo. Prestavimo v drugo posodo in ohladimo. Dodamo še nadrobljen feta sir ter eno jajce, da vse skupaj poveže.
Po pomokani delovni površini razvaljamo listnato testo, ga namažemo z jajcem in v spodnjo polovico položimo špinačo. Nanjo postavimo file lososa in še eno plast špinače.
Zavijemo v ličen “paketek” in testo po vrhu ponovno namažemo z jajcem. Pečemo v pečici pri 210 stopinj približno 25 minut.
Medtem pripravimo masleno ribjo omako. Lososovo kožo in obrezline, ki smo jih prihranili, skuhamo v 2 dl rahlo osoljene vode skupaj z nekaj stroki česna, vejicami peteršilja in malenkost popra. Po desetih minutah precedimo v drugo posodo, to ribjo osnovo pa pokuhamo do 0,5 dl in zmanjšamo ogenj na minimum. Dodamo malo soka limone. Nato med mešanjem počasi dodajamo hladno maslo, da se naredi emulzija. Odstavimo z ognja, vmešamo še sesekljan peteršilj ter po potrebi solimo in popramo.
Pečene lososove “paketke” prerežemo na polovico in postrežemo z masleno omako. Dober tek!