Zagriz’ … v dobro ribo!
RIBA, TAKO DOBRA DA KAR POJE
Postopek
Ribe so zdrave, to vemo vsi. Žal se mnogim domačim kuharjem zdi njihova priprava bolj zapletena kot pri mesu in se jih zato ne lotevajo tako pogosto. Takšno razmišljanje je napačno, res je ribje meso bolj delikatno, a s pravim nasvetom je vse skupaj zelo enostavno.
Pri peki ribe na odprtem ognju (»na gredeli«) je potrebno najprej poskrbeti, da žerjavica ni prevroča. Če položimo roko tik nad rešetko, jo moramo tam z lahkoto zadržati nekje 8-10 sekund. Pri bolj vročem ognju se bo riba prehitro zažgala.
Kožo dobro osušimo s papirnato brisačo. Nato jo zarežemo po koži na obeh straneh, brancin zaradi podaljšane oblike lahko naredimo samo en rez po dolgem, orado pa večkrat prečno zarežemo. S tem skrajšamo čas pečenja – ko bo koža lepo zapečena in hrustljava, bo tudi meso lepo pečeno do kosti, saj bo vročina prodrla skozi zareze.
Ribo znotraj dobro solimo, lahko jo napolnimo tudi z vejico rožmarina, po želji tudi z limono in svežim peteršiljem. Po koži jo še dobro naoljimo in položimo na žar. Ribe so hitro pečene, seveda je vse odvisno od njihove velikosti in debeline filejev.
Večkrat probamo, če se je koža že odlepila od žara. Ko lahko ribo brez sile obrnemo, je na spodnji strani dovolj pečena.
Na drugi strani postopek ponovimo, zato pa riba takoj postrežemo s poljubno prilogo.
DOBER TEK