Škampovi repki z istrskimi fuži
Sestavine
1 kg škampov v oklepu manjše velikosti
500 g istrskih fužev
2 oranžna korenčka
2 rumena korenčka
1 čebula
1 strok česna
1 dl konjaka ali vinjaka
1 steblo zelene
1 por
svež peteršilj
svež rdeč čili
1 žlička paradižnikovega koncentrata
oljčno olje
sol
poper
parmezan
Postopek
Škampe olupimo, meso prihranimo, glave in oklepe pa prepražimo na oljčnem olju.
Dodamo na večje kose narezano oranžno korenje, čebulo, česen in stebla peteršilja.
Vse skupaj prepražimo in flambiramo s konjakom.
Ko alkohol izpari, dodamo paradižnikov koncentrat, zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut.
Na koncu precedimo in to škampovo osnovo prihranimo za pripravo omake.
Medtem v slanem kropu skuhamo istrske fuže do polovice, odcedimo.
V večji kozici na oljčnem olju prepražimo por, stebelno zeleno in rumeno korenje, zalijemo s škampovo osnovo, solimo in popramo.
Dodamo napol kuhane fuže in pokuhamo, da se omaka zgosti.
Tik pred serviranjem dodamo še surove škampove repke, potresemo z oblanci parmezana in postrežemo.
DOBER TEK