Zagriz' | PRŠUT NOGA

PRŠUT NOGA

6 korakov do uspeha:

1. Z nožem na tanko obrežemo oksidirano površino slanine in del kože. Očistimo ga le toliko, kot ga nameravamo pojesti.
2. Pršut vpnemo v stojalo tako, da je del brez kože obrnjen proti gostom
3. Prvi rezi grejo ponavadi “v prazno”. Namen tega je izravnati pršut in hkrati stanjšati debelino slanine.
4. Z dolgim ostrim nožem za pršut režemo enakomerno tanke in dolge rezine
5. S prakso bomo začutili pršut pod nožem in steklo bo kot po maslu.
6. Vaja dela mojstra.



KAM Z “ODPADKI”?

Spomin na okus vrhunskega pršuta vas lahko še dolgo spremlja, zato kosti in obrezline shranimo za pripravo v drugih jedeh. Kje in kako?

1. Slanino narežemo na kockice in jih uporabimo kot maščobo pri pripravi enolončnic, juh, minešter, omak,….če je ostankov slanine veliko, jih enostavno spakiramo v vrečke in zamrznemo.
2. Slanino z mesnim delom uporabimo za hitro pripravo testenin carbonara.
3. Obrezline pršuta lahko narežemo na trakce ali manjše kocke in iz njih pripravimo teranovo omako poleg pečene polente ali pa slastno kraško omako z domačimi ajdovimi njoki.
4. Kosi pršutove kože so odličen “umami”. Jota, kraška omaka ali mineštra bodo veliko bolj okusne, če jim že na začetku kuhanja dodate pršutovo kožo, ki pa je pred serviranjem ne pozabite odstraniti.
5. Pršutove kosti ne dajte domačim živalim, saj so za njih škodljive. So pa za nas zelooo okusne, sploh če se kuhajo v kakšni osnovi za zalivanje rižot.

V naši spletni trgovini lahko izberete pršut (cela noga) ali delikatesni pršut (kosi).

Naše novice ne grizejo. Prijavite se.

Vnesite svoj e-poštni naslov in takoj boste izvedeli, kaj novega se kuha pri nas.

Presenetite z darilom na dom