Lignje poznamo na več načinov – polnjene, ocvrte, tudi v brodetu. Ampak nič ne ohrani
njihovega nežnega okusa in teksture tako kot hitra priprava na žaru.
Čiščenje lignjev
Čiščenje lignjev je izredno enostavno in ga lahko brez večjega napora opravite doma. Z eno roko zgrabimo za trup, z drugo pa za glavo, nežno zavrtimo in izvlečemo lovke ter notranje organe. Lovke odrežemo tik pod očmi in jih shranimo za pripravo, ostali del pa zavržemo. Iz trupa potegnemo kost in morebitne mehke dele, ki so še ostali znotraj trupa.
Priprava lignjev na žaru
Lignje rahlo polijte z olivnim oljem, ter jih na žaru popecite na vsaki strani zgolj za 2-3 minute. Podobno lahko uporabite tudi rebrasto ali celo navadno ponev, poskrbite samo, da bo dovolj vroča.
Chimichurri omaka
Naš nasvet za svežino ob sladkem lignju s priokusom žara je hitra in enostavna chimichurri omaka. Na majhne kocke narežite in zmešajte rdečo, zeleno in rumeno papriko ter čebulo. Nasekljajte in dodajte še česen, origano in peteršilj. Stisnite sok limete, začinite s poprom, soljo in kajenskim poprom, prelijte z olivnim oljem in dobro premešajte ter postrezite ob pečenem lignju.